Slow food

Nasze kolejne spotkanie z seniorami w ramach Ochotnika odbyło się w kulinarnym klimacie. Tematem przewodnim było hasło slow food.

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku„. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

dsc_5956 dsc_5957 dsc_5959 dsc_5962

Beneficjenci wraz z seniorami sporządzili dwie potrawy według tej filozofii: sałatkę z komosy ryżowej oraz pyszne zamienniki słodyczy: kulki orzechowo-śliwkowe. Wszyscy byli zachwyceni smakiem i klimatem tego spotkania.

 

Dołącz do nas!