W marcu w pracowni rękodzielniczej zajmowaliśmy się tematem ziemi. W planach było stworzenie własnego smacznego miniogródka. Nie udało nam się zrealizować tego planu, ale możecie samodzielnie uprawiać warzywa i zioła na parapecie w swoim domu. Poniżej znajdziecie listę warzyw i ziół oraz sposoby ich uprawy:
1. Cebula- w okresie wiosennym często sama zaczyna puszczać korzonki. Wystarczy, że włożycie ją do słoika o mniejszym otworze niż ona sama i nalejecie tyle wody, aby korzonki się z nią stykały. Po około 2 tygodniach można się zajadać smacznym szczypiorkiem.
2. Czosnek- ząbki czosnki należy namoczyć na noc w wodzie, a następnie wsadzić do doniczki z ziemią. Nie urosną nowe główki czosnku, ale szczypior czosnkowy jest aromatycznym dodatkiem np. Do twarożku na kanapkę.
3. Por- białą część pora (dolną końcówkę, którą zazwyczaj wyrzucamy do kosza) należy umieścić w niewielkiej ilości wody. Gdy wypuści korzonki- wsadzamy go do ziemi tak, aby górna część nad nią wystawała. Wyrosną nowe liście, które można np. dodać do zupy.
4. Pietruszka- jeśli zauważymy, że zacznie wypuszczać listki, odcinamy górną część na długości ok 5 cm i wsadzamy do doniczki z ziemią. W niedługim czasie możemy cieszyć się świeżą natką.
5. Bazylia i mięta- od krzaczka odcinamy pędy o długości ok. 10 cm. Zostawiamy 4-6 listków na górze, resztę odrywamy. Wkładamy do wody. Gdy wypuszczą korzonki, przesadzamy do doniczki z ziemią i otrzymujemy nowe, aromatyczne krzaczki ziół.
6. W parapetowej uprawie świetnie sprawdzą się także sałata i koperek. Nasiona wysiewamy do doniczek z ziemią i regularnie zraszamy wodą.
Jesteśmy ciekawi, czy hodujecie jakieś zioła i warzywa na parapecie w mieszkaniu. Jeśli tak, prześlijcie nam zdjęcia w komentarzu lub na adres mailowy ochota@otwartedrzwi.pl. Zachęcamy też do założenia własnego miniogródka i pochwalenia się efektami.