W oczekiwaniu na zakwas, warto wypróbować przepisy na wypieki domowe przygotowane na zaczynie drożdżowym. Takie pieczywo cechuje się znacznie delikatniejszą strukturą i smakiem niż przygotowane na zakwasie. Do tego jego wykonanie jest bardzo proste. Dziś zaproponujemy Wam bułeczki orkiszowe razowe z dużą ilością mieszanki ziaren. Przygotowujemy je bez dodatku białej mąki, co jest ważne dla osób dbających o linię. Bułeczki są pyszne, chrupiące i zdrowe. Przepis zapożyczyliśmy z książki T. Barowicza pt. „Pieczenie chleba”. Do upieczenia ok. 20 małych bułek będziemy potrzebować:
• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczkę cukru
• 3 łyżki letniej wody
• 500 g mąki orkiszowej razowej
• 1 łyżka soli
• 40 g pestek słonecznika
• 40 g pestek dyni
• 20 g siemienia lnianego
• 50 g roztopionego masła
• 300 g letniej wody
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki letniej wody. W misce łączymy wszystkie pozostałe składniki, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę, do uzyskania miękkiego i klejącego się ciasta. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy masa podwoi swoją objętość, formujemy niewielkie bułeczki i ponownie odstawiamy aby wyrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy bułki przez ok. 30 min, do czasu aż ładnie się zarumienią.