Pracownia gospodarstwa domowego Bułeczki mleczne
Dziś proponujemy Wam małą powtórkę z zajęć w pracowni gospodarstwa domowego. Jakiś czas temu udało się nam upiec wspaniałe bułeczki mleczne. Uczestnikom tak smakowały, że znikły zanim zdążyły ostygnąć. Bułki mleczne to kolejny przepis z kategorii pieczywo, tym razem na słodko. Domowa wersja bułek, które znamy ze sklepów. Tamte zapakowane w folię mogą leżeć na półce nawet rok. Nasze, domowe, nie mogą. Trzeba je zjeść od razu, najlepiej jak tylko ostygną. Nie zawierają polepszaczy smaku ani barwników. Polecamy wypróbowanie ich w domu. Składniki: 20 g świeżych drożdży łyżka cukru 500 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej 1 łyżeczka soli 200 ml mleka 1 jajko 60 g płynnego masła 60 g płynnego miodu. Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpłyną. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy aż…