Pracownia gospodarstwa domowego Pieczemy własny chleb – (krok 1)

Gdy mamy dużo wolnego czasu, warto poeksperymentować w kuchni. Proponujemy wam naukę pieczenia chleba. Chleb to podstawowy składnik naszej diety i warto posiąść umiejętności, które pozwolą nam w łatwy i szybki sposób wypiec swój własny bochenek. Chrupiący, zdrowy, ma wspaniały smak, a jak niepowtarzalnie pachnie… Własnoręcznie upieczony chleb to powód do dumy dla każdego, kto lubi gotować.

Zakwas

Postawą w wypiekaniu tradycyjnego chleba jest zakwas żytni. Warto pokusić się o samodzielne wyhodowanie takiego zakwasu, które wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne. Potrzebujemy do tego tylko mąkę żytnią razową (typ 2000), przegotowaną letnią wodę i czas… przygotowanie dojrzałego zakwasu trwa 5 dni – na szósty dzień możemy już wypiekać chleb.

Pierwszego dnia w dużym słoju mieszamy po 50 g mąki i wody i odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdego następnego dnia odejmujemy połowę zakwasu i dodajemy znów po 50 g mąki i wody. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Dołącz do nas!