Dziś zapraszamy Państwa do wykonania prostych i szybkich domowych rogalików. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu, są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Do ich wykonania będziemy potrzebowali:
500 g mąki pszennej
30 dag masła
szczyptę soli
małe opakowanie śmietany 18%
1 jajko
8 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
marmolada różana (lub każda inna)
Mieszamy mąkę z masłem i solą tak, by powstały okruchy. Do śmietany dodajemy jajko, drożdże i cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ją do mąki z masłem i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto nie musi wyrastać! Rozkawałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 5mm i wycinamy z niego trójkąty. Na dole każdego trójkąta umieszczamy odrobinę marmolady i zawijamy rogalik. Przygotowane ciasteczka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i wypiekamy przez ok. 20 minut, aż osiągną złocisty kolor. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.