Dziś proponujemy Wam małą powtórkę z zajęć w pracowni gospodarstwa domowego. Jakiś czas temu udało się nam upiec wspaniałe bułeczki mleczne. Uczestnikom tak smakowały, że znikły zanim zdążyły ostygnąć. Bułki mleczne to kolejny przepis z kategorii pieczywo, tym razem na słodko. Domowa wersja bułek, które znamy ze sklepów. Tamte zapakowane w folię mogą leżeć na półce nawet rok. Nasze, domowe, nie mogą. Trzeba je zjeść od razu, najlepiej jak tylko ostygną. Nie zawierają polepszaczy smaku ani barwników. Polecamy wypróbowanie ich w domu.
Składniki:
20 g świeżych drożdży
łyżka cukru
500 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka soli
200 ml mleka
1 jajko
60 g płynnego masła
60 g płynnego miodu.
Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpłyną. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki (do wyrabiania można też użyć robota planetarnego z hakiem chlebowym). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie formujemy z niego niewielkie bułeczki (powinno ich wyjść ok. 16). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia a następnie wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Tu znajdziecie Krok 1 samodzielnego przygotowania Chleba
Tu znajdziecie przepis na domowe, chrupiące Bułeczki