Pracownia gospodarstwa domowego Bułeczki

W oczekiwaniu na zakwas, warto wypróbować przepisy na wypieki domowe przygotowane na zaczynie drożdżowym. Takie pieczywo cechuje się znacznie delikatniejszą strukturą i smakiem niż przygotowane na zakwasie. Do tego jego wykonanie jest bardzo proste. Dziś zaproponujemy Wam bułeczki orkiszowe razowe z dużą ilością mieszanki ziaren. Przygotowujemy je bez dodatku białej mąki, co jest ważne dla osób dbających o linię. Bułeczki są pyszne, chrupiące i zdrowe. Przepis zapożyczyliśmy z książki T. Barowicza pt. „Pieczenie chleba”. Do upieczenia ok. 20 małych bułek będziemy potrzebować:

• 20 g świeżych drożdży

• 1 łyżeczkę cukru

• 3 łyżki letniej wody

• 500 g mąki orkiszowej razowej

• 1 łyżka soli

• 40 g pestek słonecznika

• 40 g pestek dyni

• 20 g siemienia lnianego

• 50 g roztopionego masła

• 300 g letniej wody

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki letniej wody. W misce łączymy wszystkie pozostałe składniki, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę, do uzyskania miękkiego i klejącego się ciasta. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy masa podwoi swoją objętość, formujemy niewielkie bułeczki i ponownie odstawiamy aby wyrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy bułki przez ok. 30 min, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Dołącz do nas!